Vastagbél tükrözés

Időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


Telefonos időpontfoglalás

+36 20 561 6501

Vastagbél tükrözés

Ezzel a vizsgálattal a vastagbelet tekintjük át a végbéltől a csípőbélig, de lehetőség van a vékonybél utolsó 10-20 cm-nek áttekintésére is.

A tükrözés során a vastagbél és a vékonybél utolsó szakaszának nyálkahártya borítását, redőzetét, érrajzolatát valamint a vékony- és vastagbelet elválasztó billentyűt/ Bauchin billentyű/ tekintjük meg. 

A colonoscopia lehetőséget nyújt gyulladásos bélbetegségek / colitis ulcerosa, Crohn betegség/ vastag- és vékonybél fekélyek, diverticulumok, / kis nyálkahártya tasakok/ polipok, daganatok, belső aranyeres csomók, vérzésforrások, szűkületek kimutatására, szövettani mintavételre, kisebb polipok eltávolítására, vérzések ellátására.

A vizsgálat menete: A tükrözés egy 11-12 mm átmérőjű, kb. mutatóujj vastagságú flexibilis eszközzel történik, mely 1300-1500 mm. hosszú, de ez a hossz rendszerint nem kerül teljes egészében felhasználásra a vizsgálat során. Az eszköz végén lévő kamera által közvetített elektromos jeleket egy monitoron kép formájában tekintjük meg, csakúgy, mint a gyomortükrözés során.

A colonoscopia bal oldalfekvésben történik, de esetenként a vizsgálat során a pácienst a hátára is fordítjuk, esetleg a hasfalra kívülről kézzel gyakorolt enyhe nyomással segítjük az eszköz előrehaladását.

A vizsgálat átlagosan 15 percig tart, ez az idő azonban lehet rövidebb, vagy hosszabb is függően az anatómiai viszonyoktól illetve a terápiás beavatkozások, vagy a szövettani mintavételek szükségességétől.

A vizsgálat során kevés levegőt juttatunk a vastagbélbe, hogy annak feltágításával jobb látási viszonyokat érjünk el. A vizsgálat végén a bejuttatott levegőt a bélből eltávolítjuk, így annak enyhe feszülését megszüntetjük.

Előkészítés: A vastagbél vizsgálat előkészítést igényel, melynek során a belet a salakanyagoktól megtisztítjuk a kívánt diagnosztikus pontosság érdekében. Az előkészítő szer típusa, mennyisége, az előkészítés ideje függ a beteg súlyától, betegségétől, panaszaitól, ezért az előkészítés a pácienssel egyénileg  szakorvosi konzultáció keretein belül  kerül egyeztetésre.

Eredmény: A vizsgálat eredményéről, a javasolt terápiáról közvetlenül a beavatkozás után a páciens írásos leletet kap, a vizsgáló orvos szóban is tájékoztatja. A vizsgálat során kivett minta illetve eltávolított polip szövettani eredménye 2-3 hét múlva érkezik, melyről szintén írásos leletet adunk betegeinknek.

Bódítás-altatás: Az endoszkópos vizsgálatokat vénás injekcióval biztosított felületes altatásban végezzük, mely biztosítja a fájdalommentességet. Természetesen lehetőség van mély műtéti narkózisra is, azonban a felületes altatásban végzett vizsgálat gyakorlott endoszkópos orvos által, megfelelő endoszkópos technikával kivitelezve azt szükségtelenné teszi. Így elkerülhetőek annak esetleges szövődményei, az ahhoz feltétlenül szükséges részletes laboratóriumi vizsgálatok és nem utolsó sorban annak nem elhanyagolható költségei.

A felületes altatás után a páciens gépjárművet nem vezethet, önállóan nem közlekedhet, illetőleg nem hagyható magára legalább 12 órára. Az altatás után a beteg csak a vizsgáló orvos engedélye után távozhat a vizsgálat helyszínéről.

Az endoszkópos vizsgálat és a felületes altatás előtt egy beleegyező nyilatkozatot aláírása szükséges, melyen tájékoztatást kap a vizsgálatról annak céljáról, előnyeiről és lehetséges szövődményeiről, egyben nyilatkozik meglévő betegségeiről és rendszeresen szedett gyógyszeriről. 

ORVOSAINK
Rendelési idő:
Hétfő - 15.00-18.00
Szolgáltatások árai
Első vizsgálat
27.000 Ft
Első vizsgálat + Hasi UH
36.000 Ft
Kontroll vizsgálat (3 hónapon belül)
20.000 Ft
Gyomortükrözés (kérésre bódításban)
55.000 Ft
Szövettan
16.000 Ft
Vastagbéltükrözés bódításban
70.000 Ft
Polyp eltávolítás
20.000 Ft
Flumazenil beadása (Ft/ampulla)
8.000 Ft
Laktózérzékenység H2 kilégzővel történő vizsgálata
22.000 Ft
Altatás
60.000 Ft
Rendelési idő:
Szerda - 14.30-19.00
Szolgáltatások árai
Első vizsgálat
27.000 Ft
Kontroll vizsgálat (3 hónapon belül)
20.000 Ft
Gyomortükrözés (kérésre bódításban)
55.000 Ft
Szövettan
16.000 Ft
Vastagbéltükrözés bódításban
70.000 Ft
Polyp eltávolítás
20.000 Ft
Flumazenil beadása (Ft/ampulla)
8.000 Ft
Laktózérzékenység H2 kilégzővel történő vizsgálata
22.000 Ft
Altatás
60.000 Ft