MOBIL EMLŐSZŰRÉS

Időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


Telefonos időpontfoglalás

+36 20 561 6501

MOBIL EMLŐSZŰRÉS

A LIFE Egészségcentrum munkatársai a MammAlba Kft-n keresztül 2006 óta végeznek mobil emlőszűrést Fejér megye, 2007 óta pedig Komárom-Esztergom megye területén – az ÁNTSZ Nemzeti Népegészségügyi Programján belül, a Nemzeti Rákellenes Programban.

A mobil szűrőállomás által végzett tevékenységet az Önkormányzatok, a Népegészségügyi Programot szervező illetékes  Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és az érintett hölgy lakosság is szívesen fogadta, hiszen a betegség  megelőzése, korai felismerése, szűrése mindannyiunk közös érdeke.

A szervezett szűrés keretein belül a 45-65 év közötti hölgyek a lakóhelyükön kereshetik fel a szűrőkamiont. Ezzel jelentős időt és pénzt takaríthatnak meg, hiszen nem kell elutazniuk a lakhelyükhöz kijelölt kórházi szűrőcentrumba.

Az eddigi tapasztalatok és adatok egyértelműen bizonyítják, a helyben végzett mobil emlőszűrés megjelenési arányai jóval magasabbak a hagyományos módon végzett szűrések arányainál.

A MammAlba Kft. célkitűzése és egyben hivatása, hogy gyors, rugalmas, színvonalas szolgáltatást nyújtva továbbra is az adott településeken helyben végezze szűrőtevékenységét.

MOBIL EMLŐSZŰRÉS MENETE

Népegészségügyi Program keretében történő szűrés időpontja előtt  másfél-két héttel településén felhívást (plakátot, helyi sajtóhirdetést, képújság hirdetést) tesz közzé az Önkormányzat. A cél az, hogy a 45 és 65 év közötti korosztály figyelmét felhívja a megelőzés fontosságára, és a helyben történő mammográfiás vizsgálat pontos  helyszínére, időpontjára.

Ezzel egy időben névre szóló behívókat postázunk. A behívók tartalmaznak egy rövid tájékoztatást a mammográfiáról valamint a szűrés pontos helyszínét és időpontját. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szervezett szűrés ingyenes. Igyekszünk alkalmazkodni az érintett korosztály időbeosztásához, így lehetőség van a behívóban szereplő időpont változtatására. Ehhez nem kell mást tennie, mint felhívni kolléganőnket a +36 20/456-4256 telefonszámon.

A kamionon  a kolléganő elkéri behívóját, valamint TAJ kártyáját. Amennyiben korábban járt mammográfiás vizsgálaton, és a röntgenfilmeket megkapta, úgy a pontos diagnózis felállításához azt is át kell adnia. Rövid adategyeztetés után a következő alapkérdéseket kell megválaszolnia:

  • Járt-e korábban mammográfiás vizsgálaton?
  • Volt-e emlőtumor a családban?
  • Szed-e valamilyen hormontartalmú készítményt?
  • Van-e panasza jelenleg?

Az adatait és a kérdésekre adott válaszait az adminisztrátorunk feljegyzi . A kolléganő ezek után átad Önnek egy igazolást arról, hogy megjelent az ÁNTSZ által szervezett emlőszűrésen.

Következő lépésben a röntgen asszisztens behívja Önt a vizsgáló helyiségbe, ahol természetesen, bármilyen szűréssel kapcsolatos kérdést feltehet. Miután levetkőzött és felkészült a vizsgálatra, az  asszisztensnő elmagyarázza a mammográfia folyamatát. Eközben elvégzi a mellek fizikális vizsgálatát is.

Ezután mindkét mellről külön-külön felvételeket készít. Ehhez az emlőt két speciális lemez közé kell helyeznie. A helyes tartást kolléganőnk segít felvenni. A vizsgálat néhány percig tart, de az emlő összenyomása a két lemez között csak néhány másodpercet vesz igénybe. Ez az eljárás nem ártalmas, nem okoz károsodást az emlőben. Amíg felöltözik, az asszisztens előhívja a filmeket. Amennyiben a felvétel megfelelő (pl.: nem mozdult el a röntgen alatt), úgy végzett a szűréssel.

filmeket a nap végén székesfehérvári szakrendelőnkbe visszük, ahol a protokoll szerint két radiológus orvos egymástól függetlenül leolvassa őket. Amennyiben Önnek  további vizsgálatokra van szüksége, úgy két héten belül felvesszük Önnel a kapcsolatot. Természetesen az igazoláson megadott telefonszámon Ön is érdeklődhet leletei felől.