• +36 20 561 6501 / +36 22 340 048
  • info@lifecentrum.hu

VISSZÉRBETEGSÉGEK TÍPUSAI

Visszérbetegség esetén az érfal rendellenesen megvastagszik, vagy kitágul, így nem látja el megfelelően a feladatát, azaz nem juttatja el hatékonyan az elhasznált, széndioxid-dús vért a szív felé. Legfőképpen a lábszár és a comb vénáira jellemző ez a jelenség, de máshol is kialakulhat.

Négy fajtáját különböztetjük meg:

1., FŐTÖRZSI VISSZEERSSÉG
Általában a vénákon belül elhelyezkedő, nyomást-csökkentő billentyű elégtelenségének következményeként alakul ki. Ceruza vastag, kidudorodó, kacskaringós értágulat formájában jelenik meg a lábszár, a térd és a comb belső részén, ritkább esetben a vádlin is.
Főbb panaszok, melyeket előidéz: a láb fáradékonyabb, estére a boka és a lábszár bedagad, enyhe feszítő fájdalom jelentkezik.


2., RETIKULÁRIS VÉNATÁGULATOK
A lábszár és comb külső, valamint hátsó felszínén jelennek meg.
Egymással lazán összekapcsolódó, a bőrön keresztül áttűnő 2-4 mm vastag egyenes lefutású kékes színű értágulatok. Általában nem emelkednek ki a bőr felszínéből, és ritkán okoznak panaszt. Lényegében csak kozmetikailag zavaró tényezőként vannak jelen


3., SEPRŰVÉNÁK (Más néven hajszálér tágulatok.)
Akár 1mm-nél vékonyabb, piros, szerteágazó kis értágulatok, amelyek a bőr felső rétegében fordulnak elő.
Rendszerint a mélyebben elhelyezkedő vastagabb vénákból erednek, színük lila, sötétkék vagy vörös.
A láb bármelyik részén megjelenhet, valamint többször előfordul az orr környékén.
Ez esetben szintén kozmetikai zavarról beszélünk, nem tekinthető betegségnek.


4., PÓKHÁLÓ VISZERESSÉG
Ennek a visszér fajtának is több féle megjelenése lehet.
Vannak az igen apró, elszórtan elhelyezkedő, általában rózsaszín megjelenésű visszerek, valamint a csoportosan megjelenő, egy pontból kiinduló, kissé vastagabb, lilás színű visszerek is.

A fent említett típusok külön-külön, vagy együttesen is megjelenhetnek. Mindegyiknek megvan a maga speciális kezelése, amelyet sebész szakorvos javasol. A terápia minden esetben a betegség előrehaladottságától függ:
Enyhe panaszok esetén érdemes először rossz, a visszeresség kialakuláshoz vezető szokásainkon, körülményeinken változtatni (alkoholfogyasztás, dohányzás, túlsúly).
Súlyos, nagyfokú visszérbetegség esetén műtét javasolt, mely elejét veszi a további szövődményeknek úgy, mint trombózis, tüdőembólia vagy lábszárfekély.
A LIFE Centrum exkluzív egynapos sebészeti műtőjében ezen operációk rövid határidővel és szinte kockázat nélkül elvégezhetők.
További információkért forduljon bizalommal a LIFE érsebész főorvosához, Dr. Ménesi Rudolfhoz!