• +36 20 561 6501 / +36 22 340 048
  • info@lifecentrum.hu

A FÉRFIAK INTIM DAGANATAI

A férfi urológiai problémák közé sorolható daganatos megbetegedések sajnos komoly nagyságrendet képviselnek az összes rákos eseten belül.

A legfrissebb adatok alapján a diagnosztizált férfi rákbetegek közül minden tizedik rosszindulatú prosztata, míg minden huszadik szintén rosszindulatú húgyhólyag tumorban szenved, a leggyakrabban diagnosztizált daganatos megbetegedés pedig a hererák.
A következőkben összegyűjtöttük a három kórkép tüneteit a könnyebb azonosíthatóság érdekében:

➡ A hererák a legkönnyebben felismerhető, hiszen ebben az esetben a here megnagyobbodik, és konzisztenciája is megváltozik. S közben nem ritkán kellemetlen, diszkomfort érzések is észlelhetők.

➡ A prosztatarák kezdetben teljesen tünetmentes, majd az ezt követő időszakban is gyakran olyan problémák jelentkeznek, amik más kórképekkel is összekeverhetők. Úgy, mint a gyakori vizelési inger és a közben tapasztalható kellemetlen érzés, valamint ritkábban akár szexuális zavarok is.

➡ A húgyhólyag rák szintén tünetmentes a kezdeti stádiumban, majd a betegség előrehaladtával vizelési panaszok jelentkezhetnek. Vezető tünet a gyakori, fájdalmas vizelés, illetve a vérvizelés.

Mindhárom urológiai rákbetegség esetében bizonyított, hogy a korai diagnózis sokszorosára növeli a gyógyulás esélyeit, ezt azonban csak a rendszeres, megelőző jellegű szűrővizsgálatok teszik lehetővé.

Ezek megkezdése már 18 éves kor felett javasolt, még fontosabb azonban a szűrés idősebb korban (50 év felett), amikor gyakoribbá válik a prosztata- és húgyhólyag rák.
A fentiek kapcsán forduljon bizalommal urológus szakorvosainkhoz. Dr. Csúsz Gábor, Dr. Kovács László és Dr. Rácz Lajos 2022-ben is várja régi és új pácienseit.