A LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK AZ ALVÁSPARALÍZISRŐL

Alvási bénulásról akkor beszélünk, amikor felébredés vagy elalvás közben az érintett személy nem tud mozogni vagy beszélni.

Ez az állapot nagyon ijesztő lehet, de többségében ártalmatlan jelenség, és szerencsére a legtöbb ember életében csak egyszer-kétszer fordul elő.

Ha Ön is tapasztalt már hasonlót, olvasson tovább, és tudjon meg minél többet az alvásparalízisről.

  • Hogyan ér véget az alvásparalízis? Egy epizód általában magától véget ér, de akár akkor is befejeződhet, ha intenzív erőfeszítést tesz a mozgásra, vagy ha valaki megérinti, esetleg beszél Önhöz.
  • Biztonságos-e valakit felébreszteni az alvási bénulásból? Teljesen! Sőt, valószínűleg nagyon hálásak lesznek érte! Ha arra gyanakszik, hogy partnere épp alvási bénulást tapasztal, beszéljen hozzá, kopogtassa meg a vállát, érjen hozzá, vagy finoman rázza meg.
  • Tarthat órákig az alvási bénulás? Az alvási paralízis epizódjai csupán néhány másodperctől 1-2 percig tartanak, ez ugyanis akkor következik be, amikor az alvási ciklus a szakaszai között eltolódik: hirtelen felébred a REM-alvásból, s bár az agya ébren van, a teste továbbra is REM-üzemmódban van.
  • Lehet-e alvási bénulásunk kétszer egymás után? Legtöbbször csak egyszeri esetről van szó, és valószínűleg nem fog újra megismétlődni, azonban néhány embernél akár rendszeresen is előfordulhat. Ilyenkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

Ha Önnél is előfordult már, hogy elalvás vagy felébredés után néhány másodpercig nem tudott mozogni vagy beszélni, akkor valószínűleg alvási bénulást tapasztalt. Gyakran nincs szükség ennek az állapotnak a kezelésére, ám ha visszatérően jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulnia.

A LIFE Centrum neurológusa, Dr. Csáti Géza áll az Ön rendelkezésére is.