AMIKOR A VESE BETEGSÉGE OKOZ MAGAS VÉRNYOMÁST

Renoparenchymás eredetű magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor az emelkedett vérnyomás hátterében a vese parenchymájának, vagyis a vesét alkotó szövetnek valamilyen megbetegedése áll.

S, hogy melyek lehetnek ezek a betegségek?

  • A leggyakrabban krónikus vesegyulladás okozza a tartósan magas vérnyomást. Ekkor ugyanis a gyulladás, a vizelet kiválasztó kis szervecskéket, az úgynevezett glomerulusokat támadja meg. Ha ezek közül pedig sok károsodik a gyulladás következtében, akkor nem tudja sem a méreganyagokat, sem a vizet kiválasztani.
  • A magas vérnyomás okaként előfordulhat olyan ritka, örökletes megbetegedés, melyet sokhólyagos, policisztás vesebetegségnek nevezünk. Ekkor a vizeletelválasztó kis szervecskék vakon végződnek, nincs kivezetésük, így a növekvő hólyagok nyomhatják, és ezáltal károsíthatják a vese állományát.
  • A vizeletelvezető csatorna, az ureter tartós szűkülete is okozhat magas vérnyomást azáltal, hogy a szűkület felett, a vesemedencében fokozódik a nyomás a nehezebb elfolyás miatt, és így a megemelkedett nyomás a veseállomány károsodását idézi elő.

Ön se hanyagolja el teste legfontosabb szervét, és annak problémára utaló jeleit!

Ellenőriztesse rendszeresen vérnyomását, s amennyiben tartósan kimagasló értékeket tapasztal, keresse fel bátran a LIFE Egészségcentrumot, ahol Dr. Ertl Mariann, Dr. Boznánsky Petra és Dr. Sereg Mátyás főorvos várják a legkorszerűbb műszerekkel felszerelt kardiológiai rendelésünkön.