• +36 20 561 6501 / +36 22 340 048
  • info@lifecentrum.hu

FIBRÓMA VAGY SZEMÖLCS?

Bőrünkön többféle elváltozás, bőrkinövés jelentkezhet, amik közül a fibróma, valamint a szemölcs a leggyakoribb és egyben a legzavaróbb. A kettőt hajlamosak vagyunk összekeverni, ám kialakulásuk oka és számos más jellemzőjük is jelentősen eltér egymástól.

Nézzük a különbségeket:

➡ A FIBRÓMA kötőszövet alapú sejtburjánzás, ami általában a hajlatokban jelenik meg. Kialakulásában nagy szerepet játszik a genetika, emellett hölgyek és a túlsúlyosak körében gyakrabban felfedezhető. Mérete általában az évek alatt sem változik, nem okoz fájdalmat, ám, ha rossz helyen van, könnyen irritáció alakulhat ki, illetve esztétikai probléma is. Ez esetben érdemes mielőbb eltávolíttatni, ami könnyen és gyorsan kivitelezhető.

➡ A SZEMÖLCS kialakulását a HPV vírus különböző típusainak fertőzése okozza. A fibrómával ellentétben fertőző, és nem csak más emberre ragaszthatjuk át a betegséget, hanem megfelelő kezelés hiányában saját magunkat is visszafertőzhetjük. A tipikus szemölcs kerekded, enyhén kiemelkedik a bőrből, színe halványsárga, fehéres esetleg szürkés, kiterjedése folyamatosan nőhet. Eltávolítása mindenképp javasolt, a kezelését pedig érdemes minél korábban elkezdeni, hisz, ha olyan területet érint, mely folyamatos nyomás alatt van, mint például a talp, akkor komoly fájdalmat is okozhat.

Amennyiben Ön is felfedezni véli magán a fentieket, akkor mindkét esetben érdemes konzultálnia bőrgyógyász szakorvossal. Egészségcentrumunkban Dr. Bradács Éva, Dr. Holub Orsolya és Dr. Hönigschmied Éva lesznek az Ön segítségére 2022-ben is.