• +36 20 561 6501 / +36 22 340 048
  • info@lifecentrum.hu

GYAKORI KÉRDÉSEK A REUMATOLÓGUSNÁL

Reumatológiai betegségeknek a mozgásszervek – csontok, ízületek, inak, az ellátó erek és idegek, a kötőszövet – fájdalmával, alakváltozásával és mozgáskorlátozottságával járó betegségeket nevezzük.

Fő tünetei közé sorolható a fájdalom, a duzzanat, a deformáció és az izomelváltozások, melyek együttesen vezetnek az érintett terület mozgásának csökkenéséhez, funkciózavarához.

Most összegyűjtöttük néhány gyakran előforduló kérdést, melyeket a betegek a reumatológus szakorvoshoz intéznek.

  • Okozhatja-e a csontritkulás a háti gerincfájdalmat? Önmagában a csontritkulás nem fájdalmas, azonban, ha egy csigolya szerkezete meggyengül és összeroppan, akkor az kínzó fájdalommal járhat. Ennek megelőzésére szolgálnak a csontépítő és csontbontást gátló gyógyszerek.
  • Mit lehet tenni, hogy megelőzzük a korai ujj deformitást és az azzal járó fájdalmakat? Nehéz a folyamatot valójában befolyásolni, de a különböző porcerősítők segítenek a porcpusztulást megakadályozni, illetve kis fájdalomcsillapító hatással is bírnak. Érdemes emellett még a fizioterápiás kezeléseket is kipróbálni, rekeszes galván-, ultrahangkezelést, valamint a torna is jó hatású lehet.
  • Szabad-e rheumatoid arhritis-el fürdőbe menni? Ez a betegség egy sokízületi gyulladás, melynek hátterében kóros autoimmun folyamatok állnak. Ha a betegség nyugalomban van, akkor igen, azonban abban az esetben sem tesz jót a 35 fok feletti hőmérsékletű víz. Ugyanakkor a langyos vízben végzett tornagyakorlatok kifejezetten jó hatásúak, gátolják az ízületi merevség és a deformitások kialakulását.
  • Mi okozhatja, hogy zsibbadnak reggelente a kézujjaim? Ennek számtalan oka lehet, így többféle irányban is érdemes vizsgálatokat végezni. A leggyakoribb, hogy valamelyik ideg megnyomódik, és ez okozza a zsibbadást, amely lehet akár a végtag duzzanata miatt, ízületi meszes felrakódás, vagy akár rossz testtartás következtében is. A zsibbadás másik gyakori oka a keringés zavara, ha nem kap elég vérellátást az adott végtag.
  • Okozhatja-e a nyaki gerinc eltérés a fejfájást? A fejfájásnak sokféle oka lehet, többféle formája is van, azonban a nyaki gerinc eltérései, a spondylosis nem szokott erős fejfájást okozni, hacsak nem olyan nagymértékű, hogy a meszes felrakódás valamelyik eret, vagy ideget nyomja. Ugyanakkor tartási rendellenesség miatt nagyon gyakori, hogy a nyaki izomzat bekeményedik, fájdalmassá válik, s ez okozza a fejfájások egy jelentős hányadát.

Amennyiben Önben is felmerültek még további kérdések, netalán reumatológiai panaszokkal küzd a mindennapokban, ne habozzon a LIFE Centrum reumatológusához, Dr. Undi Sarolta Máriához fordulni!