MIÉRT, ÉS HOGYAN ÓVJUK MÁJUNKAT?

A máj az egyik létfontosságú szervünk; gondoskodik a szénhidrátok lebontásáról, felel a lipidek anyagcseréjéért, és képes a tápanyagok raktározására. Emellett tisztítóberendezésként is működik, segítve szervezetünket, hogy megszabaduljon a veszélyes anyagoktól.

Ne feledjük azonban, hogy a májnak is szüksége van méregtelenítésre. Lássuk, mit tehetünk e szervünk tisztításáért.

  • Együnk magvakat! A magvakban esszenciális zsírsavak vannak, magas az l-arginin és a glutatonin nevű aminosav tartalmuk, amely segítséget nyújt a méregtelenítésben, s javítja a vér oxigénellátását.
  • Kerüljük az alkoholt és a fruktózt! Ezek feldolgozása ugyanis nagyon nehéz folyamat a máj számára. A fruktóz átalakul zsírrá, amit a máj és a szöveteink tárolnak, míg a túl sok alkoholfogyasztás zsírmáj kialakulásához vezethet.
  • Teázzunk zölden! A zöld tea antioxidáló tulajdonságokkal rendelkezik, s tele van katechin nevű antioxidánssal. Ez a vegyület is elősegíti a zsírfelhalmozódás elleni harcot, és támogatja a májat a funkciója megfelelő betöltésében.

A LIFE Centrum gasztroenterológus csapatának tagjai: Dr. Komáromi Erzsébet Anna, Dr. Nagy Ákos György, Dr. Székely András Imre, és Dr. Mag Mihály állnak szíves rendelkezésükre a témával, valamint a májjal összefüggésbe hozható panaszokkal kapcsolatban egyaránt.