• +36 20 561 6501 / +36 22 340 048
  • info@lifecentrum.hu

HOGYAN TÁPLÁLKOZZUNK PCOS ESETÉN?

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy gyakori betegség, ami 10 fogamzóképes korú nőből egyet biztosan érint. A PCOS számos súlyos egészségügyi problémát is előidézhet, ilyen például cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, depresszió, de növeli a méhnyálkahártya daganat kialakulásának kockázatát.

Egyes kutatások szerint a megfelelően összeállított étrend hozzájárulhat a PCOS hatásának csökkentéséhez.
De, hogyan kivitelezhető mindez a gyakorlatban?
Étkezési szokásaink kétféle módon is hatással vannak a PCOS-re: egyfelől segít a súlykontrollban, másrészt befolyásolja az inzulintermelést, illetve a rezisztenciát. Utóbbi azért fontos, mert sok PCOS-ben szenvedő beteg inzulinrezisztens. Valójában a PCOS-ben szenvedők több mint 50%-ánál alakul ki cukorbetegség vagy cukorbetegséget megelőző állapot 40 éves kor előtt.

Rendszerint három féle étrend segíthet a betegség szinten tartásában:

  • Alacsony glikémiás indexű (GI) étrend:
    A szervezet az alacsony glikémiás indexű élelmiszereket sokkal lassabban emészti meg, ami azt jelenti, hogy ezek nem növelik meg annyira, vagy olyan gyorsan az inzulinszintet, mint más élelmiszerek, például bizonyos szénhidrátok. Ebben az esetben az alábbiak fogyasztása ajánlott: teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, diófélék, magvak, gyümölcsök, keményítőtartalmú zöldségek, és egyéb feldolgozatlan, alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerek.
  • Gyulladáscsökkentő étrend:
    Itt a bogyós gyümölcsök, zsírosabb halak, leveles zöldségek, és az extra szűz olívaolaj kerülnek fókuszba.
  • DASH diéta:
    Az orvosok gyakran javasolják a DASH diétát annak érdekében, hogy csökkentsék a szívbetegségek kockázatát, és következményét. Lényege, hogy halakban, szárnyasokban, gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdag étrendet állítanak össze a páciensnek.

További információkért keresse bizalommal a LIFE Centrum dietetikus szakemberét, Vörös Zsuzsannát!