ÍZÜLETI GYULLADÁS: VALÓBAN BEFOLYÁSOLJA AZ IDŐJÁRÁS?

“Fáj a lábam, jön az eső…”, “A térdem előre jelzi a hideget…”

Sokunkat foglalkoztatja a kérdés, hogy a krónikus ízületi fájdalmakkal küzdők miért is lehetnek érzékenyek a hirtelen hőmérséklet- és légnyomásváltozásra?

Noha a szakemberek körében nincs egységes álláspont arról, kinél hogyan befolyásolja az időjárás az ízületi gyulladással járó tünetek alakulását, két friss tanulmány eredményei alátámasztják, hogy egyes időjárási jellemzők valóban rossz hatással lehetnek az effajta panaszokkal küzdők állapotára.

  • Egy holland tanulmány során 222 csípőízületi gyulladásban szenvedő résztvevőt vizsgáltak, melynek során megállapították, hogy a betegek fájdalma a légnyomás és a levegő páratartalmának emelkedésével súlyosbodott, emellett egyéb panaszról, ízületi merevségről is beszámoltak.
  • Egy másik tanulmány 800 csípő-, térd- vagy kézízületi gyulladással küzdő felnőttet vizsgált. A levegő páratartalmának emelkedése esetükben is fokozta a fájdalmat és az ízületi merevséget, különösen hideg időben. Az időjárás-változás azonban általánosságban nem befolyásolta a tüneteiket.

A háttérben az állhat, hogy a hőmérsékletváltozás hatására az inak, az izmok és csontszövetek állománya megnyúlhat, vagy összehúzódhat, amit a krónikus ízületi bántalmakkal élők megérezhetnek. Különösen akkor, ha a változás hátterében hidegfront áll, ilyenkor ugyanis az izmok, az ízületek és a szalagok a szokásosnál is merevebbé válhatnak.

Amennyiben Ön is ízületi fájdalmakkal küzd a mindennapokban, ne habozzon reumatológus szakember segítségét kérni!

A LIFE Centrum dedikált szakembere, Dr. Undi Sarolta Mária áll szíves rendelkezésükre a témában.