A KONCENTRÁCIÓZAVAR LEHETSÉGES OKAI

A koncentrációnak, s a figyelmi képességeknek a zavara egy tünet, nem pedig egy önálló betegség. Hátterében pedig sokféle testi és lelki elváltozás állhat, s rendszerint egyéb panaszokhoz is társul.

Nézzük, mi minden okozhat koncentrációs zavart:

  • Betegségek, szervi okok. A belgyógyászati betegségek közül fontos megemlíteni a vérszegénységet, a szívműködés elégtelenségét, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a vitaminhiányt, de a változókor során is romolhat a koncentráció. Míg a neurológiai elváltozások közül a mentális hanyatlással (demenciával) járó betegségek érintik a figyelmi funkciókat. Leggyakoribb az Alzheimer-kór és az agyi keringés zavarával járó úgynevezett vaszkuláris demencia.
  • Pszichés okok. A koncentrációzavar legtöbbször mégis lelki jelenségekhez, pszichés betegségekhez társul. A szorongásos betegségek (pl. különböző fóbiák, pánikbetegség) eltérő mértékben járhatnak a figyelmi képesség romlásával, de az elhúzódó stressz, a túlterheltség, vagy az alvás elhúzódó zavara szintén jelentős problémát okozhat ezen a téren. A hangulati zavarok közül gyakrabban a depressziónak, de a felhangoltságnak is lehet vezető tünete a koncentrálás nehezítettsége.

Összefoglalásként elmondható tehát, hogy a koncentráció zavara egy tünet, egy jelzés a szervezet részéről, mely – ha tartósan fennáll, vagy hirtelen nagymértékű hanyatlást mutat – feltétlenül további pszichiátriai vizsgálatokat igényel!

A LIFE Centrumban Dr. Vas Anna pszichiáter mindenben segíti Ügyfeleinket, így teremtve meg közösen egy élhetőbb, boldogabb élet lehetőségét.