• +36 20 561 6501 / +36 22 340 048
  • info@lifecentrum.hu

MILYEN ESETEKBEN FORDULJUNK ÉRSEBÉSZHEZ?

Gyakran, sokféle egészségügyi problémával kapcsolatban nehéz a kérdés, hogy mikor is forduljunk orvoshoz. Nincs ez másként az érsebészeti megbetegedések esetén sem, így alább olyan példákat mutatunk be, melyekkel azonnal szakorvosi segítséghez szükséges folyamodni.

  • Az artériák egyik leggyakoribb megbetegedése az általában szívbetegeken, ép érrendszer mellett kialakuló embólia. Az elszabaduló vérrög valamely érszakaszban, jellemzően az erek eloszlásánál elakad, ezzel elzárva a keringést pedig súlyos fájdalmat, a végtag elsápadását, hűvösségét, valamint annak érzés- és mozgászavarát okozza. Ebben az esetben az idő nagyon fontos, hiszen minél előbb távolítják el az embolust, annál gyorsabb és maradéktalanabb a gyógyulás.
  • Az érszűkületes betegek gyors állapotromlását okozó kórkép, a heveny artériás trombózis esetében a tünetek hasonlóak, mint az embolizáció során. Ebben az esetben azonban az érfestés perdöntő jelentőségű, s csak annak elvégzése után dönthető el a kezelés módja. Az idő szerepe itt is rendkívül lényeges, így amennyiben valaki tud érszűkületes betegségéről, s hirtelen állapotromlást, vagy esetleges nyugalmi fájdalmat észlel, azonnal forduljon érsebészhez, mivel az érintett végtag életképessége csak sürgősen megkezdett kezeléssel állítható helyre.
  • A verőérbetegségek másik megjelenési formája az artériák kóros kitágulását okozza. Az aneurizma, mely sokáig tünetmentes is lehet, egy bizonyos méretet elérve megreped, ezzel pedig hatalmas vérzést okozva életveszélybe sodorhatja a beteget, így a műtét ebben az esetben már nem tűr halasztást. Jelentős különbség van azonban a választott időpontban elvégzett, illetve a sürgős műtét eredményességét tekintve, természetesen az előbbi javára.

Bár a lehetőség adott, hogy a halaszthatatlan esetekben szükséges beavatkozást szinte bármikor elvégezzék, törekedni kell arra, hogy a szövődmények kialakulását megelőzzük, ezáltal pedig elkerülhetők a sürgős műtéti szituációból adódó további kockázatok is.

A LIFE Centrum exkluzív egynapos sebészeti műtőjében az operációk rövid határidővel és szinte kockázat nélkül elvégezhetők. További információkért forduljon bizalommal a LIFE érsebész főorvosához, Dr. Ménesi Rudolfhoz