• +36 20 561 6501 / +36 22 340 048
  • info@lifecentrum.hu

MIRE UTALHATNAK A MEGNAGYOBBODOTT NYIROKCSOMÓK?

A nyirokcsomók megnagyobbodását leggyakrabban bizonyos fertőző betegségek alatt tapasztalhatjuk, mivel eme szervünk fő feladata a kórokozók elleni küzdelem.

Ezért ilyenkor a bennük gyors szaporodásnak induló fehérvérsejtek miatt alakul ki a duzzanat. Így ez legtöbb esetben egy ártalmatlan jelenség, amely a fertőzés eltűnésével a gyógyulás folyamat során elmúlik.
Ennek normál mérete egy borsószemhez hasonlítható, betegség esetén azonban akár egy nagyobb üveggolyó méretét is meghaladhatják.
Az, hogy melyik testrészünk közelében nagyobbodnak meg nyirokcsomóink, utalhat a növekedésük okára is. A leggyakrabban a nyaki területen tapasztalhatjuk az elváltozást, ezért is vizsgálja például légúti panaszok, mandulagyulladás vagy torokfájás esetén először ezeket az orvos.
Fertőzések, vagy akut gyulladások esetében, ha az a bőr felszínéhez közel helyezkedik el, jól láthatóvá, érintésre pedig fájdalmassá válik. Nem ritka a körülötte lévő bőrpír megjelenése sem. Szinte bármilyen átmeneti fertőzés okozhatja. Ezek általában 1 cm-nél nem nőnek nagyobbra, jól kitapinthatók, elmozdíthatók környezetüktől, és a fertőzés leküzdésével pár héten belül teljesen visszahúzódnak.
Mindenképpen érdemes azonban orvoshoz fordulnunk abban az esetben, ha a betegséget követő pár hétben nem tapasztalunk javulást, vagy ha a csomó 1,5 cm-nél tartósan nagyobb marad, esetleg még növekedni is kezd.
Kivizsgálásra van szükség akkor is, ha látszólag minden ok nélkül duzzad meg egy vagy több nyirokcsomó, illetve, ha a megnagyobbodott csomók kemények, tömött tapintásúak, esetleg nem mobilisak.
Kiemelten fontos intő jel lehet, ha a megnövekedett csomó érintésre nem fájdalmas, különös jelentőséggel bír ez akkor, ha tartósan, akár heteken keresztül is érzékeljük a duzzanatot. Ilyen esetben feltétlen forduljunk szakemberhez, mert a fájdalommentes, tartósan megnagyobbodott nyirokcsomók akár daganatot is jelezhetnek.
A LIFE Centrumban Dr. Bencsik Zsuzsanna több évtizedes tapasztalata a garancia arra, hogy Egészségcentrumunk endokrinológiai szakrendelésén Ön is a legjobb kezekben lesz!