MI AZ A MOBILTELEFON-KÖNYÖK?

Korunk betegsége, az SMS-nyak után egyre több embernél alakul ki a mobiltelefon-könyök, azaz a könyök alagút szindróma, amely az alkarban és a kézben zsibbadó, szúró, fájó érzéssel jár, amit a singcsonti ideg nyomása okoz.

Az ok elsősorban az, hogy az alkart sokáig felfelé hajlítva tartjuk, ahogyan a telefont a fülünkhöz szorítjuk. Ez természetesen valóban sok időt jelent, így ez a fajta alagút szindróma elsősorban azokat érinti, akik például a munkájukból kifolyólag sokat telefonálnak, de akár azoknál is kialakulhat, akik az alkarjukat a fejük alá hajlítva alszanak. A folyamat tulajdonképpen egy ördögi kör: az idegek vérellátása csökken, ami duzzanatot eredményez, ez pedig az alagút további szűküléséhez vezet.

Amennyiben valóban a mobiltelefon használat okozza a panaszokat, elsősorban érdemes az ehhez kapcsolódó szokásainkon változtatni. Meg kell próbálkozni a headset használatával, vagy ennek hiányában érdemes váltogatni a telefont tartó kezet. Továbbá a monitor előtti munkánál is érdemes figyelni arra, hogy ne könyököljünk túl sokat.

A legfontosabb azonban, hogy idejében kérjünk segítséget, így előbb megszabadulhatunk a fájdalomtól és megelőzhetjük az állapot további romlását! A LIFE Centrum dedikált szakembere, Dr. Undi Sarolta Mária áll szíves rendelkezésükre a témában.