ORRVÉRZÉS GYERMEKKORBAN – OKOK ÉS TEENDŐK!

Az orrvérzés nagy riadalmat tud kelteni még a tapasztalt szülőknél is, hiszen a távozó vér mennyisége egy laikus számára elsőre talán soknak tűnhet, sőt annak látványától még a gyermek is megijedhet.

Szinte bármely életkorban előfordulhat, ám 2 éves kor alatt igen ritka, a gyakorisági csúcs pedig 2 és 10 éves kor között van az apróságok esetében.

Általában helyi és általános okai vannak, mint például az alábbiak:

  • A visszatérő orrvérzés egyik oka lehet, hogy az orrban lévő érrendszer kanyargósabb lefutású, s benne tágultabb erek helyezkednek el, mint normál esetben. Ezek az erek érzékenyebbek, így megfázások alkalmával, vagy ha a gyermek erősebben fújja az orrát, könnyen megpattannak.
  • Az orrban történő “turkálás” okozta kaparások és horzsolások, esetleg egy feszesen tapadó pörk eltávolítása szintén okozhat rövid időn belül elmúló vérzést. Ez jellemzően az orrvérzés leggyakoribb oka, hiszen a kisgyermekek egy része folyton piszkálja az orrát, s ezáltal az ott lévő nyálkahártyát, amivel felsérti az ereket.
  • Az orrnyálkahártya a felső légúti megfázások, vagy a fertőző megbetegedések során is sérülékenyebb az átlagosnál, emellett pedig főképp a téli időszakban, a meleg szobában könnyen ki is száradhat.

De mi is a teendő orrvérzés esetén? Ültessük le gyermekünket egy székre, orrát fogjuk be és a fejét hajtsuk előre azért, hogy a vér ne folyjon hátra a garatba. Fontos, hogy türelmesen várjunk, hiszen akár 5-10 perc is eltelhet, mire sikeresen eláll a vérzés!

Fontos azonban kiemelni, hogy ha az orrvérzés gyakran előfordul csemetéjénél, akkor érdemes felkeresni egy gyerekorvost, hisz annak hátterében akár valamilyen betegség is állhat. Ilyen például a magas vérnyomás, vagy az alvadási faktor-hiány, ilyenkor ennek mielőbbi kezelése létfontosságú. Emellett egy esetleges kivizsgálás során fény derülhet arra is, hogy az erek esetleg sérülékenyebbek, ilyenkor C-vitamin adása válik indokolttá.

A LIFE Centrumban nem csak a felnőttek, de a legkisebbek is megtalálhatják a gyógyuláshoz vezető utat, hiszen Dr. Wilhelm Róbert a gyermekgyógyászat kiváló szakembere várja Önt, és csemetéjét! Forduljon hozzá bizalommal.