SZÉDÜLÉS FELÁLLÁSKOR, AVAGY AZ ORTOSZTATIKUS HIPOTÓNIA

Sokak számára ismerős lehet az érzés, amikor egy székből, vagy ágyból történő felkelés hatására hirtelen elsötétül a világ, amit legtöbbször szédülés kísér.

Ez az állapot az úgynevezett ortosztatikus hipotónia, amely során az agyi szervek keringési elégtelensége alakul ki a hirtelen vérnyomásesés következtében.

A hipotónia jellemző tünetei a fokozatosan rosszabbodó kábaság, szédülés, a látás elhomályosulása, a füldugulás, fejfájás, végül ájulás is jelentkezhet eleséssel. Mindemellett pedig gyakori a hirtelen jelentkező erőteljes verejtékezés, az illető ilyenkor sápadt, ajkai kékes színűek, pulzusa alig tapintható és a normálisnál alacsonyabb frekvenciájú.

A panaszok felmerülésekor Holter-monitoring és ABPM elvégzése javasolt, valamint egy részletes kardiológiai vizsgálat, melyben a LIFE Centrum szakorvosai; Dr. Sereg Mátyás, Dr. Ertl Mariann és Dr. Boznánsky Petra állnak rendelkezésére.

Továbbá neurológiai kivizsgálást is szoktak kezdeményezni epilepszia és gyakori ortosztatikus hipotenzióval járó Parkinson-kór irányában, illetve a gerincvelő veleszületett rendellenességei kizárása céljából, melyben bizalommal számíthat Dr. Csáti Géza főorvosra.