NEM TIPIKUS TÜNETEK IS JELEZHETIK A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGET

A pajzsmirigy rendellenes működésének ma már vannak olyan jól ismert, jellegzetes tünetei, mint a fogyás, hízás, hajhullás, fáradékonyság, vagy meddőség, de akár az ismétlődő vetélések okait kutatva is gyakran húzódik meg a háttérben pajzsmirigyprobléma.

Vannak azonban olyan kevésbé jellemző panaszok, amelyek előfordulásakor szintén érdemes ennek az apró, de igen fontos feladatokat ellátó szervnek az állapotát is ellenőrizni.

Nézzük sorban ezeket:

  • Horkolás. A megnagyobbodott pajzsmirigy összenyomja a környezetében található szöveteket, így a légutakat is, ezzel pedig kedvez a horkolás megjelenésének.
  • Szemszárazság. Fontos tudni, hogy ez a tünet is lehet a pajzsmirigy betegség kezdeti jele. Ilyen esetekben a szemcsepp használatával nem, csak az alapbetegség kezelésével szüntethetők meg a szúró érzéssel, szemek kivörösödésével járó panaszok.
  • Bőrtünetek. Egy kézfogás is árulkodó lehet. Ha bemutatkozásnál érezzük, hogy a beteg keze feltűnően száraz, a tenyereken pedig sárgás elszíneződés látható, felvetheti annak gyanúját, hogy nincs minden rendben a pajzsmirigyével.

Amennyiben Ön is rendelkezik a fentiekkel, javasoljuk, hogy keresse fel a LIFE Egészségcentrum endokrinológia szakrendelését, ahol a terület egyik komoly szaktekintélye Dr. Bencsik Zsuzsanna PHD főorvos várja.