A COMB FÁJDALMAI, AVAGY A PIRIFORMIS SZINDRÓMA

A piriformis egy kis körteformájú izom, amely a farpofák alatt található, és a keresztcsontot, valamint a combcsontot köti össze. Nagyon fontos szerepet kap alsó végtagjaink mozgatásában, a csípőízület stabilizálásában, illetve a csípő és a láb kifelé fordításában egyaránt.

Ezen izom alatt pedig testünk leghosszabb és egyben legvastagabb idege fut, az ülőidegünk, ami a piriformis gyulladása, görcsös állapota esetén nyomás alá kerülhet, s rohamszerű tüneteket okoz.

Ekkor a fenék, a comb, illetve a lábfej hátsó részén tapasztalhatunk akut érzékenységet, isiász-szerű fájdalmat, ami inkább tompa, ám rettentően erős lehet. A kellemetlen érzés a fenék közepénél kezdődik, ülés közben, illetve felfelé lépcsőzéskor erősödik, a fájdalomhoz ugyanakkor általában nem kapcsolódik deréktáji panasz.

Nézzük, melyek a leggyakoribb okai ennek a betegségnek:

  • irritáció és erőbehatás (pl. ütés vagy ráesés miatt, esetleg éles tárgy okozta külső behatás következtében létrejövő sérülés)
  • izomsérülés vagy erős izomösszehúzódás
  • ismétlődő tartós mozgás okozta mikrosérülések (pl. kerékpározás)
  • hosszan tartó ülésterhelés

A piriformis gyulladásának diagnózisa nem egyszerű, ugyanis a tünetek nem túl specifikusak, és könnyen összetéveszthetőek más betegséggel is. Amennyiben azonban a fenti panaszok alapján Ön is piriformis-szindrómára gyanakodik, akkor mindenképp forduljon reumatológushoz!

A LIFE Centrumban Dr. Undi Sarolta Mária készséggel áll rendelkezésére.