• +36 20 561 6501 / +36 22 340 048
  • info@lifecentrum.hu

RÖVIDEN A CONN-SZINDRÓMÁRÓL

Ez egy olyan endokrinológiai betegség, aminek fennállásakor az aldoszteron nevű hormon mennyisége jelentősen megnő a szervezetben.
Ez a hormon felel azért, hogy a só és vízháztartás szabályozása révén kordában tartsa a vérnyomást.

Ennek túltermelődése esetén gyógyszerrel sem csökkenthető makacs, magas vérnyomás alakul ki, valamint a vér káliumtartalmának csökkenése miatt a beteg izomfájdalmat, izomlázat és gyengeséget is érezhet.
S, hogy mi okozza pontosan a betegséget?
➡ Legtöbbször a mellékvesekéregben kialakuló hormontermelő daganat, aminek mérete jellemzően kisebb, mint 1 cm, így képalkotó eljárásokkal is nehezen felismerhető. Az esetek túlnyomó többségében azonban az elváltozás jóindulatú.
➡ Előfordulhat az is, hogy nem tumor, hanem a mindkét oldali mellékvese kéregállományának a hormontermelő sejtjeinek megnövekedése okozza az aldoszteron túltermelődését. Ebben az esetben a tünetek általában enyhébbek.
➡ A fentieknél jóval ritkábban, azonban adódhat genetikailag meghatározott, azaz örökletes eredet is. Ebben a formában a tünetek már gyermek-, illetve fiatal felnőttkorban kialakulhatnak.
A betegség gyakoriságáról újabb és újabb adatok látnak napvilágot, a jelenlegi statisztikák szerint Magyarországon is több tízezer ember érintett. A Conn-szindróma eredményesen kezelhető, valamint az esetek többségében véglegesen gyógyítható. Korai felismerése és kezelése azonban különösen fontos azért, hogy a magas vérnyomás okozta szövődmények ne alakulhassanak ki. Amennyiben Önnél is felmerült a gyanú erre vonatkozólag, akkor ne habozzon felkeresni a LIFE Centrum endokrinológusát, Dr. Bencsik Zsuzsannát!