• +36 20 561 6501 / +36 22 340 048
  • info@lifecentrum.hu

RÖVIDEN A ROASCEÁS BÖRRŐL

A rosacea egy igen gyakori, főleg az arc középső területén értágulattal, és gyulladással jelentkező bőrpanasz, mely leggyakrabban a harmincas éveikben lévő hölgyekre jellemző. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy a tünetek nem jelentkezhetnek a megadott korosztályon kívül, vagy akár az erősebbik nem tagjainál is.

Legfőbb jele a fokozottan megnyilvánuló értágulat, amely különböző anyagokra, például forró vagy fűszeres ételek, koffein- vagy alkoholtartalmú italok hatására jelentkezik. Környezeti hatások (úgy, mint napfény, UV-sugárzás, szél, fokozott hideg) is kiválthatják ezt a szokatlanul élénk érreakciót.
A felmérések szerint a felnőttek 5-10 százaléka érintett a betegségben, de elsősorban a világos bőrszínnel rendelkezők körében gyakoribb. Minél sötétebb tónusú az arcbőr, annál ritkább az előfordulása.
A rosacea nem gyógyítható, ám a panaszok bőrápolási tanácsok betartásával, valamint megfelelő készítmények alkalmazásával enyhíthetők.
Amennyiben a fentiek közül többet rendszeresen tapasztal, akkor érdemes mielőbb felkeresnie egy bőrgyógyász szakembert, aki segít a pontos diagnózis felállításban, valamint a lehetséges kezelési módok kidolgozásában.
A LIFE Centrumban Dr. Bradács Éva, Dr. Holub Orsolya, és Dr. Hönigschmied Éva várják sok szeretettel!