• +36 20 561 6501 / +36 22 340 048
  • info@lifecentrum.hu

TÉVHITEK AZ EMLŐRÁKKAL KAPCSOLATBAN

Magyarországon minden hetedik nőt érintheti a rettegett kór. Okaival és megelőzésével kapcsolatban azonban sok ellentmondás látott napvilágot.
Vegyünk sorra néhány tévhitet, amik a téma kapcsán gyakran felmerülhetnek:

Az emlőrák nagyrészt genetikai eredetű.   
Az esetek mindössze 5-10 százalékát okozzák hibás emlőrák gének. Még azon hölgyek körében is, akiknek a családjában előfordult a betegség, sok esetet nem a jellegzetes génmutáció, hanem az életmódbeli jegyek és a genetikai hajlam kombinációja okozza.

A kismellűek esetében alacsonyabb a kockázat.
 A mellméret semmiféle szerepet nem játszik a betegség kialakulásában. Az emlőrák a lobolusok sejtjeiben fejlődik ki, amiből ugyanannyi található minden hölgyben.

Szinte csak időskorban fordulhat elő.
 Kétségtelen, hogy az emlőrákos esetek zöme 50-70 éves kor között jelentkezik, ettől függetlenül sajnos bármely életkorban kialakulhat.

A melltartó viselése növeli a kockázatot.
Nincs olyan bizonyított tudományos vizsgálati eredmény, ami alátámasztaná ezt az állítást. A melltartó kiválasztásakor azonban érdemes ügyelnünk arra, hogy az megfelelő méretű legyen, és ne szorítson. A szűk fehérnemű ugyanis csökkentheti a nyirokáramlást, aminek következtében a méreganyagok felhalmozódnak, ez pedig kedvez a rák kialakulásának.

Az emlőrák megelőzhető.
Ugyan bizonyos kockázati tényezőkön úgy, mint például az elhízás és a mozgásszegény életmód mi magunk is változtathatunk, sajnos azonban még nincs elég információnk az emlőrák valódi okáról ahhoz, hogy megelőzhessük a betegséget. Nagyon fontos, hogy az emlőszűrés és a rendszeres önvizsgálat a nők egészségtudatos életének részévé váljon. Ennek jegyében várjuk Önt is magánklinikánkon bármilyen emlőpanasszal, illetve prevenciós célú szűrés okán a legkorszerűbb mammográfiás és ultrahangos készülékekkel, illetve a legfelkészültebb szakemberekkel.