• +36 20 561 6501 / +36 22 340 048
  • info@lifecentrum.hu

TUDTA, HOGY AZ ALÁBBIAK IS UTALHATNAK CUKORBETEGSÉGRE?

Figyeljen az alábbiakra:

– Zsibbadás, érzékkiesés
A cukorbetegség egyik leggyakoribb tünete a lábak zsibbadása, aminek következtében az illető járás közben mintha nem érezné saját végtagjait. Ezt kísérheti bizsergés, valamint égő érzés is.
– Leejtett tárgyak
Idegkárosodásra utal, ha az illető néha áramütésszerű érzést érez, valamint ennek hatására önkéntelenül leejti azokat a tárgyakat, amiket éppen a kezében tart. Amennyiben ez a jelenség rendszeressé válik, érdemes figyelmet fordítani rá.
– Elvesztett egyensúly
Az érzékkiesés és a zsibbadás gyakran bizonytalan járást, egyensúlyvesztést okoz.
– Furcsa alakú lábfej, kalapácsujj.
A károsodott idegi funkciók nagy hatást gyakorolnak a járásra, és ez bizony a lábfej alakját is befolyásolhatja, mivel máshová rakódhat a súlypont. Ennek következtében szokatlan változásokat tapasztalhat a beteg a lábboltozatában. Az egyik leggyakoribb deformálódás a kalapácsujj.
– Sebek megjelenése, hosszú gyógyulási idő
Szintén idegi károsodás hatására előfordulhat, hogy megmagyarázhatatlan sebek, hólyagok jelennek meg a lábon. Ennek oka gyakran az, hogy az illetőnél olyannyira csökken a fájdalomérzet, hogy nem veszi észre, ha megsérül. Ez nagyon veszélyes is lehet, hisz magasabb a fertőzésveszély, és a fekély kialakulásának esélye.
– Fokozott hőérzet
Esetenként a beteg kevésbé érzékeli a meleget/hideget, ám az is előfordulhat, hogy túlságosan is érzékenyen reagál a szélsőségesebb hőmérsékletekre. Emellett megeshet, hogy melegnek/hidegnek érzi a végtagjait különösebb ok nélkül.
Amennyiben a fent leírtak között ismerős problémát vélt felfedezni, akkor érdemes mielőbb diabetológus szakemberhez fordulni. A LIFE Centrumban Dr. Wolf Szilvia áll szíves rendelkezésékre.