ZÜMMÖGŐ VESZÉLY: A ROVARCSÍPÉS-ALLERGIA

A tavasztól ősz végéig röpködő méhek és darazsak közelsége sokak számára súlyos veszélyt jelent.

Hiszen, ha ezek a rovarok félelemben érzik magukat, támadásba lendülnek, és fullánkjukkal megcsípik azt, akit veszélyesnek ítélnek meg, mérgüket pedig a bőr alá fecskendezik.

Normális esetben ilyenkor a szúrás helye enyhén megdagad és kis piros hólyag lesz látható, a rovarcsípésre allergiás embereknél azonban az immunválasz sokkal erősebb, mint amekkorára szükség lenne, ez pedig néha életveszélyes következményekkel is járhat.

Az első tünetek közé tartozik a tenyér, a fejbőr vagy a nyelv bizsergése, a bőr kivörösödik, a csípés környéke megdagad, szédülés és heves szívdobogás lép fel, majd a légzés nehézkessé válik, és torokszorító érzés jelentkezik.

Minden igyekezet ellenére a rovarcsípést ugyan nem lehet 100%-os biztonsággal elkerülni, a következők azonban segíthetnek:

  • Kerülje a virágos rétek, hullott gyümölcsök és szeméttárolók környékét.
  • Ne tegyen heves mozdulatokat, ha méhek vagy darazsak vannak a közelében.
  • Ne használjon parfümöt, hajlakkot vagy erősen illatosított tisztálkodó szereket.
  • A fekete anyagok és a színes virágminták különösen csábítóak a méhek számára.

Legújabb szakorvosi magánrendelésünkön, Dr. Medveczki Zoltán Ph.D az allergiás betegségek diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik, s immáron hétfőnként 9 és 12 óra között, professzionális, korszerű és személyre szabott ellátással várja Ügyfeleit, előjegyzést követően.